Kedves látogató! Az utóbbi pár hónapban a Web 4 blogok működését, frissülését, aktualitását figyelve láttuk, hogy az oldalon történő aktivitás egyre kisebb, így szomorúan bár, de úgy döntöttünk, hogy nem üzemeltetjük tovább. Részletek itt.

Music recognising - avagy melyik a legjobb zenefelismerő?

2010-06-25 10:53:00 - Kromosome

Tudom, vannak olyan öreg motorosok, akik a zenei világ minden egyes momentumát percről-percre követeik, és felismernek szinte bármilyen zeneszámot, de azért a többségnek nem árthat némi segítség.

 

 

Szokásunk különböző dolgokat összehasonlítani és versenyeztetni - most sem lesz másképp. A blog életében már egymásnak voltak állítva például a navigációk, az internetes böngészők, de még a profi Headsetek is.

Hagyományainkhoz híven most a zenefelismerő programok egy kisebb arzenálját "mérkőztetjük meg", szám szerint 3 ilyen programról lesz szó a cikkben. Olvasáshoz katt a "Tovább"-ra!

A cikk még nem ért véget, kérlek, kattints a "Tovább"-ra a továbblépéshez!

Ha van időnk, akkor teszt is van - nem egy nagy mondás, de legalább igaz! :)  Jelen esetben az jutott az eszembe, míg böngészgettem a különböző PDA-s alkalmazások között, hogy milyen idegesítő az, mikor az embernek egyszerűen nem jut eszébe a rádióban vagy éppen a televízióban hallott zene címe. E probléma orvoslására születtek meg ezek a remek programok, a zenefelismerők, amelyek közül most hármat részleteznénk.

Fontos! A teszt saját felméréseken alapszik, és nem csak az Interneten olvasható adatokra támaszkodik! Én magam teszteltem le a programokat, mindegyiknél 4-4  azonos zenét tartottam a telefon mikrofonja felé, és statisztikai alapokon döntöttem el, hogy melyik a legjobb és leghasználhatóbb program a 3 közül.

Először is nézzük meg, hogy milyen szoftverekről van egyáltalán szó:

- Midomi (tesztelve: Samsung Omnia II-n)
- Shazam (tesztelve: Samsung Omnia II-n)
- TrackID (tesztelve: Sony Ericsson P1i-n)

Most pedig nézzük meg a részleteket, a teszteredményeket, és az értékelésünket:

Furcsa név, könnyű kezelés - Midomi

 

A Samsung Omnia II-n az előre telepített programoknál találtam meg ezt a szoftvert, de túl nagy megelepetést nem okozott, hiszen már az i900 Omnia I-en is használtam ezt az alkalmazást. Ami meglepő volt, hogy a szoftver a telefon nyelvéhez igazodva magyar volt, bár, amilyen könnyű kezelni, felőlem még oroszra is lehetett volna fordítva.

Ahogy a Midominak, a többi programnak is ezt a négy zenét játszottam le:
- Sum 41 - Still Waiting (ismert)
- Saxon - Wheels of Steel (kevésbé ismert)
- INXS - Elegantly Wasted (eléggé ismeretlen)
- Krokus - Long Stick Goes Boom (szinte teljesen ismeretlen)

Bónusz: Mivel a Midomi nem csak a zenét, de a dúdolást is felismeri, ezért az első számot el is énekeltem (helyesbítve: megpróbáltam értékelhető hangjegyeket kierőltetni a torkomból :) ) neki.

Röviden a programról:
Kétfajta üzemmódban képes működni, a "Felvétel" és az "Ének" módban. A "Felvételnél" elég 10 másodpercnyi részt rögízteni az adott zenéből, az "Ének" módban ajánlatos kissé többet énekelni. A felismert zenének a legtöbb adatát megjeleníti a program, sőt, YouTube linkkel, képpel, dalszövegre mutató linkkel és adott esetben vásárlásra mutató linkkel is szolgál!

Eredmények:
- Still Waiting - felismerte
- Wheels of Steel - felismerte
- Elegantly Wasted - felismerte
- Long Stick Goes Boom - nem ismerte fel

Bónusz: dúdolás eredménye - felismerte! (több lehetőséget is kidobott, ám ez nem tekinthető hibának, ráadásul az első eredménynek valóban azt a számot adta ki, amit énekel(ni probál)tam.

Százalékos arány: 80% 
Összesítés: (használhatóság, megjelenés, gyorsaság): 90%
Összesen (a kettő aránya): 85%

Animált szépség - Shazam

 

 

A Shazam - leginkább az iPhone-os tulajok körében ismert - gyönyörű, érdekes, különlegesen animált program. Zenefelismerő képessége is nagyon jó, ráadásul ez a program is felismeri az éneklést vagy a dúdolást, szóval elméletileg tökéletes társunk lehet, ha éppen nem jut az eszünkbe egy adott szám címe és előadója...

... de, sajnos tökéletesnek még ez a program sem nevezehtő, ami mindjárt ki is fog derülni az eredményekből.

Röviden a programról:
Én csak angol nyelven tudtam megszerezni, de a kezelése ennek is roppant egyszerű, tehát senkinek sem fog fejtörést okozni a program használata.
A szotfver nagyon szép, érdekes, vidám, grafikailag nagyon ott van. Ez is tud olyan jóságokkal szolgálni, mint a Midomi - tehát YouTube link, dalszöveg, vásárlási lehetőség, et cetera.

Eredmények:
De sajnos az eredményektől nem fogunk annyira elájulni, ugyanis a program csak 60%-os telejsítményt nyújtott. Lássuk, miért:

- Still Waiting - felismerte, ezzel nem volt gond
- Wheels of Steel - felismerte, ezzel sem volt gond
- Elegantly Wasted - először nem ismerte fel, de aztán mégis 
- Long Stick Goes Boom - nem ismerte fel

Bónusz: dúdolás eredménye - ezt sem ismerte fel 

Százalékos arány: 60%
Összesítés: (használhatóság, megjelenés, gyorsaság): eredetileg 70%-ot akartam adni, de mivel grafikailag ez a legjobb a többi közül, üsse kő: 80%
Összesen: (a kettő aránya): 70%

A Sony Ericsson-os csoda - TrackID


 

Akárhányszor próbáltam ki ezt a programot, sosem csalódtam benne. Igaz, hogy nem rendelkezik olyan extrákkal, mint a két másik társa, de a zenefelismerés terén ennél jobbat nem is lehet találni. Tulajdonképpen ezt a programot a legegyszerűbb használni, mert semmi más funckióval nem rendelkezik, mint a rádióból vagy televízióból rögzített zene felismerése.

Röviden a programról:
Gyors, kiválóan használható, grafikailag talán annyira nem szép, mint a másik kettő program, de az eredményeket tekintve kimagasló telejsítményt nyújtott.

Eredmények:
- Still Waiting - felismerte
- Wheels of Steel - felismerte
- Elegantly Wasted - felismerte
- Long Stick Goes Boom - egyedüli módon ezt is felismerte

Dúdolásra azonban ennél a programnál nincs lehetőségünk, bár a P1i-n lehet, hogy egy régebbi programverzió fut, és talán az újabb verziók már tartalmazzák ezt a funckiót - őszintén szólva, nem tudom.

Százalékos arány: 100%
Összesítés: (használhatóság, megjelenés, gyorsaság): vétek lenne nem 100%-ot adni egy ilyen kimagasló programnak, de azért a megjelenésen lehetne még csiszolni, szóval: 90%
Összesen: (a kettő aránya): 95% - Mobilitás Tesztgyőztes!

 

Szerintem az eredmények magukért beszélnek. Zenefelismerés terén az alábbi rangsort állítottuk össze:
 

ELSŐ HELYEZETT - TrackID, 95%-kal
Második helyezett - Midomi, 85%-kal
Utolsó helyezett - Shazam, 70%-kal

Így tehát, ha valóban olyan programot szeretnénk választani, ami minden helyzetben könnyen alkalmazható és szinte az összes zenét felismeri, vigyünk magunkkal egy viszonylag újabb kiadású SE telefont. Ugyanis a TrackID - egyelőre - a Sony Ericsson tulajdonosok kiváltsága...

 

Kommentek száma: 4Címkék: tesztek, sony, ericsson, zenefelismerés, midomi, shazam, TrackID

Webring:

Kommentek

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

(0/10)

Kain576 (2010-06-28 13:16:33) Macworld
iPhone-ra a Shazam-ot használom. Nem a legjobb, de eléggé jó. Magyar számokon és ksiebb amerikai előadókon kívűl szinte mindent felismer.
4

(0/10)

Repeat-Sector (2010-06-26 21:07:41) Mobilitás
pedig a windózban a legjobb a winamp
3

(0/10)

Kromosome (2010-06-26 10:42:44) Mobilitás
Azta, olyan régen használtam Winampot (szerintem már több, mint 4-5 éve), hogy nem is tudtam, hogy van beépített zenefelismerője. Mindenképpen ki fogom próbálni, de azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a TrackID-nél - jelenleg - nincsen jobb mobilos felismerő. A siker titka pedig valószínűleg az, hogy többször is (akár naponta, óránként, stb.) frissítik a zenetárukat...
2

(0/10)

Repeat-Sector (2010-06-25 16:35:24) Mobilitás
Ha pc-n nézzük akkor a legjobb a WINAMP beépített zenefelismerője.
Mobilon a TRACK-ID a legjobb már a régebbi modellekben is jól szuperált rádióból elég jól felismerte a számaim!
1

RSS

Google box

Chatbox

Légy a rajongónk!

Társoldalak

Kapcsolat

mobilitas2010@gmail.com